vmbo basis / kader / theoretisch

Het onderwijs

In de eerste twee jaar zit je in een dakpanklas. Je zit in een klas op het niveau vmbo basis/kader of op het niveau vmbo kader/theoretisch. De vmbo basis/kader klassen zijn wat kleiner (maximaal 18 leerlingen) dan de vmbo kader/theoretisch klassen. Dit zorgt ervoor dat we meer aandacht kunnen geven aan leren-leren en het maken van schoolwerk. Als vmbo kader/theoretisch leerling volg je bijna hetzelfde onderwijsprogramma als vmbo basis/kader leerlingen. ​Het verschil is dat de stof wat moeilijker of meer is en je krijgt in het tweede jaar het vak Duits erbij.

Je volgt in de onderbouw een aantal verplichte kernvakken, zoals Nederlands, Engels en wiskunde, maar je gaat ook praktisch aan de slag. Tijdens speciale talenturen bouw je verder aan je talent en ontdek je nieuwe interesses. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de talenturen Keuken, Fotografie, Spaans of Virtual Reality. De talenturen helpen je ook als voorbereiding op je profielkeuze in de bovenbouw. Na twee jaar kies je je niveau voor de bovenbouw: vmbo-basis, kader of theoretisch. Als vmbo-theoretisch het best bij jou past, dan ga je over naar de locatie Griftdijk.

In de derde en vierde klas kun je bij ons op school kiezen tussen het profiel ‘Economie & Ondernemen’ en ‘Zorg & Welzijn’. Naast verplichte vakken volg je beroepsgerichte keuzevakken die je zelf kiest en dus helemaal bij jouw interesses passen. Er zijn veel verschillende beroepsgerichte keuzevakken waaruit je kunt kiezen. Zo hebben we bijvoorbeeld de keuken, modetechniek, uiterlijke verzorging, fotografie, organiseren van een activiteit en ondersteunen bij sportactiviteiten. Daarnaast mag je er ook voor kiezen om een keuzevak te volgen bij een bedrijf tijdens een wekelijkse stage in die periode.

Samen kijken we wat jij nodig hebt. In de onderbouw kun je je elke week inschrijven voor een uur Hulp Op Maat. Deze bijlessen worden gegeven door onze eigen vakdocenten. Verder praat je minimaal drie keer per jaar met je mentor tijdens een LOB-gesprek. Daarnaast heb je samen met je ouders twee tot drie keer per jaar een zogenoemd driehoeksgesprek. Dit gesprek gaat onder andere over hoe het op school gaat, persoonlijke zaken en over jouw toekomst. Je mentor is altijd het eerste aanspreekpunt voor jou en je ouders. Waar nodig wordt ons ondersteuningsteam ingezet.

Op de Dijkstraat werken we met een lestabel waar ​de lessen 60 minuten duren. De vakken Kunst & CultuurMens & Natuur en Lichamelijke Opvoeding duren 120 minuten per les. Tijdens deze blokuren krijg je de tijd om wat je leert ook in de praktijk te brengen.​ Nieuwsgierig hoe een dag op de Dijkstraat eruit ziet? Loop mee met Amber en bekijk haar schooldag.

Op de Dijkstraat maak je in de onderbouw het meeste huiswerk al in de klas. Op die manier kun je hulp krijgen van je docent. Zo weet je zeker dat je het goed doet en hoef je thuis ​alleen nog het werk af te maken en te leren.

Al vanaf de brugklas bereid je je voor op belangrijke keuzes. Tijdens talenturen, speciale uitjes en activiteiten leer je de geheimen achter bepaalde beroepen kennen. In verschillende lessen en projecten kom je ook meer te weten over bepaalde studies en beroepen. Voor vragen over je vakkenpakket, vervolgstudie of eventuele beroepskeuze kun je terecht bij je mentor, maar je bent ook welkom bij de decaan. Hij kent alle mogelijke vervolgopleidingen en weet waar je de leukste en meest interessante stages kunt lopen.

Praktijkervaring doe je op tijdens de Doedag van Betuwe on Stage in klas 2 en je stages in klas 3 en 4, ​maar zelfs in klas 1 heb je al een dag snuffelstage. Je loopt dan een dag stage bij je vader, moeder of een andere bekende. Je krijgt zo echt een beeld en gevoel bij het werken in een organisatie. Dit helpt je bij het opbouwen van je netwerk en het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding en misschien wel een uiteindelijke (bij)baan.

wat leerlingen zeggen