Onderweg
Het Citadel College heeft vmbo, …. maar dan anders, en dat heet Onderweg. Bedoeld voor nieuwsgierige leerlingen die het prettig vinden om zelf te bedenken wat en hoe ze willen leren. Die graag op zoek gaan naar antwoorden op eigen vragen.
Het Citadel College heeft vmbo, …. maar dan anders, en dat heet Onderweg. Bedoeld voor nieuwsgierige leerlingen die het prettig vinden om zelf te bedenken wat en hoe ze willen leren. Die graag op zoek gaan naar antwoorden op eigen vragen.
Onderweg is een onderwijsroute voor vmbo-b/k/t waarbij gepersonaliseerd leren voorop staat. Bij deze manier van leren is niet de docent maar vooral de leerling de regisseur van zijn of haar unieke leerproces. Bij Onderweg werken we in onze eigen ruimte, een aparte vleugel op de locatie Dijkstraat. De dag heeft een vaste structuur. Daarbinnen kun je in je eigen tempo werken aan vakken en projecten. Er is dus geen lesrooster met elke dag verschillende vakken en tijden.
Heb je een vraag? Stuur een mailtje naar n.janssen@citadelcollege.nl.
Tijd | Wat |
08.45 – 09.00 uur | Binnenkomen – Rustig je eigen plekje zoeken – Even kletsen of nog even niet – “Wakker worden” |
09.00 – 09.30 uur | Start met de mentorgroep – Is iedereen er? – Hoe gaat het met je? – Wat heb je nodig om vandaag prettig te starten? |
09.30-10.30 uur | Instructie van een expert (vakdocent) of eigen werktijd – Onderwerpen die te maken hebben met: Engels, Nederlands, rekenen, mens & natuur, mens & maatschappij – Heb je geen instructie nodig? Dan heb je nu eigen werktijd |
10.30 – 12.40 uur | Eigen werktijd – Wat wil je weten? Je gaat een leervraag opstellen – Heb je al een leervraag dan ga je aan de slag – Soms ook oefenen met Engels, Nederlands en rekenen – Docenten lopen rond en helpen je – Ruimte voor individuele gesprekken met je mentor |
12.40 – 13.15 uur | Pauze |
13.15 – 13.30 uur | Stiltekwartiertje – Tot rust komen – Even relaxen |
13.30 – 14.30 uur | Eigen werktijd – Wat wil je weten? Je gaat een leervraag opstellen – Heb je al een leervraag, dan ga je aan de slag – Soms ook oefenen met Nederlands, Engels en rekenen – Docenten lopen rond en helpen je – Ruimte voor individuele gesprekken met je mentor |
14.30 uur | Afsluiting – Gezamenlijke afsluiting – Misschien even napraten met je mentor |
Benieuwd naar hoe onze lessen eruit zien en hoe je bij ons leert? Bekijk hier onze filmpjes over leren met leervragen, de kernvakken en inspiratielessen.
Ga je naar klas 1 vmbo-basis/kader/theoretisch? Dan is Onderweg misschien iets voor jou!
Bij Onderweg gaat het om leren met plezier. Leren lukt beter als je geboeid bent. Als je iets nuttig of interessant vindt, wil je er ook meer over weten. Dat brengt vanzelf motivatie met zich mee. Bij Onderweg wordt vragen stellen en nieuwsgierig zijn gestimuleerd. Er is ruimte voor het ontplooien van talenten via een eigen ontdekkingsreis. Bij Onderweg groeit je zelfvertrouwen en durf je te laten zien wat je kunt. Ook leer je bij Onderweg dat als je iets wilt, je zelf iets moet gaan ondernemen. Een plan maken, de stappen zetten, durven experimenteren en ervaren.
Waar je later dan ook terecht komt; je kan er, samen met anderen, je plek van maken.
Docenten gaan graag samen met individuele leerlingen op zoek naar wat de leerling echt wil en hoe hij/zij het beste uit zichzelf kan halen. In een klassikaal systeem is er vaak weinig ruimte voor het op maat begeleiden van een leerling. Deze docenten zien dat de samenleving snel verandert en dat je zult moeten leren flexibel met die veranderingen om te gaan. En daar hoort ook nog eens een leven lang leren bij. Dat lukt toch het beste als een kind zelf aan het roer staat en leert keuzes te maken die bij hem of haar passen?
Bij Onderweg sta je zelf aan het roer maar je doet het niet alleen. Er loopt altijd en docent rond, die je kan helpen met vragen, werken en leren. De docenten en je mentor nemen de tijd om één op één met jou te bespreken waar je mee bezig bent of waar je mee zit. Er zijn regelmatig vakdocenten aanwezig (experts) die alles weten van één vak. Zij geven instructie en je kunt ook vragen aan ze stellen in je eigen werktijd.
Die is altijd in de werkruimte aanwezig. De docent zoekt samen met jou naar wat je boeit en hoe je daar het best aan kunt werken. De docent beantwoordt je vragen en houdt in de gaten dat je vooruitgaat. De docent stimuleert en motiveert.
Die is er voor jou en kent jou goed. Bij de mentor kun je altijd terecht met vragen en problemen. De mentor luistert naar je en zoekt samen met jou naar oplossingen. Zij of hij houdt in de gaten hoe het met je gaat. Niet alleen wat het leren betreft, maar ook op het persoonlijke vlak. De mentor voert coachgesprekken met je. De mentor begeleidt en coacht.
Die weet alles van een bepaald vak. Als de aanwezige docent het antwoord op je vraag niet weet, dan stap je naar de expert: een vakdocent op het Citadel College. Ook komt er dagelijks een expert naar de groep om instructie te geven. Bijvoorbeeld in Nederlands, Engels of mens & natuur.
Regelmatig is er contact met je ouders om van elkaar te horen hoe het met je gaat. Ook zouden we het fijn vinden als we je ouders kunnen betrekken bij bepaalde leervragen. Daarnaast bereid jij samen met je ouders mentorgesprekken voor om de voortgang te bespreken.
Jij bent degene die dingen wilt weten en leren. En als je dat even niet weet dan helpen we je daarbij. Jij hebt vragen en je stelt ze ook. Alleen of samen met andere leerlingen, misschien wel van aan ander leerjaar, zoek je naar antwoorden. Dat kan tijdens werktijd op school, maar ook ergens anders. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een bedrijf of zorginstelling en aan de beroepsmensen daar je vragen stellen.
Bij Onderweg leer je hetzelfde als op ‘het gewone vmbo’ op het Citadel College. Je doet ook hetzelfde eindexamen. De weg ernaartoe is anders, maar het einddoel blijft gelijk.
Er zijn leergebieden waar iedereen op het vmbo (dus ook Onderwegleerlingen) examen in doet. Dat zijn de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde (of maatschappijkunde), economie of biologie. En de profieldelen Economie en Ondernemen of Zorg en welzijn
Terwijl jij met je leervragen bezig bent, en af en toe een project afrondt, houdt de docent bij wat je allemaal wel of niet weet op deze gebieden. In een digitaal volgsysteem wordt bijgehouden of je daarmee goed op weg bent naar het examen in het vierde jaar.
Als je op een gebied dus nog wat kennis tekort komt, dan zal de docent met jou gaan kijken hoe je die kennis het beste bij kunt spijkeren.