Het eerste jaar in de brugklas

Bijna niets is zo spannend als starten op een nieuwe school en in een nieuwe klas. Daarom krijg je op het Citadel College alle ruimte om te wennen. Dit doen we door de school in te richten in kleine domeinen, met veel dezelfde docenten en een uitgebreid mentorprogramma. Daarnaast krijg je meteen de kans om je van je beste kant te laten zien. Leren uit boeken, werken op de laptop, samenwerken en presentaties geven; het komt allemaal aan bod in het eerste jaar.   

We kennen de leerling

Kennismaken
Voor de zomervakantie maak je kennis met je klas en je mentor. Een mooi moment om de school en je klasgenoten al een beetje te leren kennen.

Introductie tijdens de eerste lesweek
Meteen na de zomervakantie beginnen we met een introductieweek om de school, je klasgenoten en je mentoren beter te leren kennen. Dit doen we door kennismakingsactiviteiten te ondernemen en we bereiden de leerlingen voor op de start van de eerste lessen.

Mentoraat en coaches
Het Citadel College is een persoonlijke en betrokken school. Wij willen onze leerlingen echt kennen om ze zo goed te begeleiden en te helpen. Ons mentoraat speelt hierin een belangrijke rol. Elke brugklas heeft een of twee mentoren. Bij Lumen en Onderweg noemen we dit een coach, bij wie leerlingen terecht kunnen met vragen of advies. Tijdens de mentor- of coachmomenten besteden we aandacht aan groepsvorming, studie en ICT-vaardigheden.

Iedere leerling op de juiste plek

Dakpanklas (jaar 1 en 2)
Op het Citadel College bieden we alle niveaus in de dakpanklas aan. Het voordeel van een dakpanklas is dat je meer tijd hebt om te kijken welk niveau het beste bij je past. We bieden aan: vmbo basis/kader, vmbo kader/theoretisch, vmbo theoretisch/havo en havo/vwo.

Vwo+
Kies je voor vwo+? Dan kom je niet in een dakpanklas maar bestaat de klas uit alleen vwo+ leerlingen.

Onderweg en Lumen
Naast het reguliere onderwijs bieden we vanaf leerjaar 1 ook een aan waarbij gepersonaliseerd leren centraal staat. Dit noemen we Onderweg en Lumen.

Verantwoordelijkheid geven en nemen

Griftdijk
Op de Griftdijk krijg je les in de volgende vakken: Nederlands, Engels, wiskunde, Frans, biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, drama, beeldende vorming onderzoek en ontwerp en lichamelijke opvoeding. In de tweede klas worden de vakken Duits en NASK toegevoegd en volg je geen drama meer.

Dijkstraat
Op de Dijkstraat krijg je les in de volgende vakken: Nederlands, Engels, wiskunde, rekenen, mens&natuur, mens&maatschappij, beeldende vorming, talentuur en lichamelijke opvoeding.

Lestijden
Bij ons op school duren de lessen 60 minuten. In een lesuur is er ruimte voor de docent om met verschillende werkvormen informatie te geven, waarna er ook de mogelijkheid is voor de leerling om deze informatie te verwerken. Hierdoor kun je onder begeleiding van de docent starten met je huiswerk, extra instructie krijgen of verdiepende opdrachten doen.