vertrek niek schoot

Op vrjidag 10 september nam Niek Schoot, Citadelman van het eerste uur, afscheid van onze school, zijn school. Niek gaat genieten van zijn welverdiende pensioen.
Hieronder een verslag van de afscheidsreceptie.

Geschreven door Pieter Matthijssen.

Niek Schoot neemt in stijl afscheid van prachtig Citadel-avontuur

Met het pensioenafscheid van Niek Schoot is een ‘icoon’ van het Citadel College vertrokken. Zo’n 200 mensen kwamen op vrijdag 10 september jl. naar sporthal De Triangel om dat bijzondere moment met Niek en zijn naaste familie feestelijk te vieren.

Iets na 15.00 uur heet rector Wouter Middendorp, spreekstalmeester van dienst, vanaf het podium iedereen welkom. Zijn oproep om heel hard te applaudisseren als Niek en zijn familie binnenkomen, is niet aan dovemans-oren gericht. Het publiek trakteert de pensionado-in-spe op een minutenlange ovatie; een terecht applaus voor de man die samen met voormalig rector en partner in crime Karel de Waal smoel en ruimte heeft gegeven aan een school die staat als het spreekwoordelijke huis.

Loyaal en liefdevol

Niet geheel toevallig spreekt Karel vandaag Niek als eerste toe. “Jarenlang zaten we op één kamer, collega’s noemden ons gekscherend weleens het echtpaar. We matchten zo goed, omdat we elkaar prima aanvulden.

Ik was wat zakelijk, jij kende als mensenmens letterlijk iedereen die je ooit was tegengekomen. Je bent oprecht, loyaal, liefdevol, iemand op wie je kunt rekenen en heel bescheiden. Nooit voelde je je verheven boven anderen. Je maakte niet jezelf, maar je collega’s groot. Mij leerde je om breder te kijken dan beleidsplannen alleen, het belang in te zien van het creëren van een stabiele omgeving voor mensen in het team, de klas, het gebouw.”

Stapjes terug

Nadat Citadel-docent Roel Peters namens alle collega’s Niek een cadeau heeft overhandigd, is het woord aan Wouter Middendorp. “Ik wil je bedanken voor wat je voor onze school hebt gedaan. Als docent, afdelingsleider, conrector en vooral, als mens. De laatste jaren was je druk met een paar grote projecten, zette je op de werkvloer wat stapjes terug. De manier waarop je de school die in jouw kern verankerd zit hebt losgelaten, siert je. Geregeld praatten we over het leven, onze families, lekker eten, onze voorliefde voor bubbels. Champagne staat ook symbool voor wie je bent. Iemand met smaak en gevoel, in harmonie met zichzelf en zijn omgeving.
Niek: een proost op het leven en de toekomst!”

Gevoel van ‘samen’

Het slotwoord is voor het middelpunt van de middag, Niek Schoot. “Ik kom uit de periode van het naoorlogs pionieren, van niet zeuren maar doen, van het collectief. Dat merkte je ook in de klas. Hoe anders is het nu?

Op school mag je schitteren, eigen keuzes maken. Je bepaalt zelf wat je wilt leren en daar krijg je alle ruimte voor. Die vooruitgang is positief, past bij deze tijd, al hoop ik dat het gevoel van ‘samen’ niet verdwijnt. Ik laat mijn vertrouwde leventje op het Citadel College achter me, maar tijd voor het zwarte gat heb ik niet. Er is zoveel te doen, al ga ik vooral meer tijd besteden aan en met mijn vrouw Lydia. Verveel ik me toch, dan duik ik graag mijn fotoarchief in, om na te genieten van een prachtig Citadel-avontuur. Dat avontuur gaat verder, alleen zonder mij. Maar: ik ben de wereld niet uit. Afscheid is vooral iets nieuws beginnen. Dank voor alles.”