lumen

Let op: in de maand november worden de teksten van deze pagina herschreven en opnieuw geüpload. Vanaf 1 december zijn de teksten weer helemaal up-to-date en raden we je aan opnieuw deze webpagina te bezoeken

Wat is Lumen?

Lumen is het Citadel College, maar dan in een ander jasje gestoken. Bij Lumen stel je zelf je rooster samen en heb je de tijd en ruimte om te leren wat jij graag wilt! In Lumen heb je alle vakken die we ook in het reguliere onderwijs aanbieden, behalve Onderzoek & Ontwerp.

We beginnen elke dag met een dagstart. Je doet dit in je vaste coachgroep. Elke groep heeft 2 vaste coaches. In de groep zitten 3 leerjaren en de 3 niveaus (vmbo-theoretisch, havo en vwo) door elkaar. Er is een wisselend programma, waarin plannen, je rooster samenstellen en elkaar inspireren aanbod komt. Ook besteden we aandacht aan sociale vaardigheden en leervaardigheden.

Persoonlijke coach

Elke leerling heeft een persoonlijke coach. Wij zoeken op basis van jouw leervraag een coach die het beste bij jou past. Deze coach is de eerste contactpersoon voor jou en je ouders. Regelmatig spreek je deze coach over je voortgang in Lumen en hoe het met je gaat. Samen met je coach kijk je hoe je je leerdoelen kunt bepalen en kunt halen.

Lessen

Een dag bestaat uit vaklessen, zelfstandig werken en leren (ZWL) en inspiratielessen. De inspiratielessen zijn gericht op actualiteit of landelijke themaweken, maar ook gericht op ideeën opdoen voor persoonlijke en maatschappelijke leerdoelen. De inhoud van deze leerdoelen mag je zelf kiezen. In Lumen kan je leerboeken gebruiken, maar we dagen je uit om het leerboek te zien als één van de vele bronnen die er zijn. Je kunt de informatie die je nodig hebt, naast uit een boek of van de vakexpert, ook op andere manieren krijgen

Leerdoelen

Binnen Lumen bestaan drie soorten leerdoelen:

  • Persoonlijke leerdoelen: wat wil ik zelf leren?
  • Maatschappelijke leerdoelen: wat kan ik doen voor anderen?
  • Basisleerdoelen: gekoppeld aan schoolvakken

De vakexperts hebben de verplichte leerdoelen opgedeeld in de niveaus vmbo-theoretisch, havo en vwo. Dit betekent dat zij jou gaan uitdagen op jouw instapniveau, het advies van de basisschool. Als je een vak op vwo-niveau beheerst, terwijl je met een vmbo-theoretisch advies binnen bent gekomen, kun je bij Lumen wel gewoon Engels op vwo-niveau volgen. Op je diploma komt wel je instroomniveau te staan.

Beoordeling en voortgang

De leerdoelen worden, anders dan in onze reguliere afdeling, niet beoordeeld met een cijfer, maar met goed, voldoende, matig of onvoldoende. Bij de persoonlijke en maatschappelijke leerdoelen kiezen de leerlingen zelf wat, hoe en wanneer er geleerd wordt. Bij de basisleerdoelen bepaalt de docent wat er geleerd moet worden en kan de leerling vaak (maar niet altijd) kiezen voor het hoe en wanneer.

Een schooljaar bestaat uit drie periodes, waarbij elke periode voor elk vak (inclusief de persoonlijke en maatschappelijke leerdoelen) een minimaal aantal leerdoelen aangetoond moet worden. Aan het einde van periode 3 neemt het docententeam een besluit over de voortgang van de leerling, op basis van de bevorderingsnorm. Op deze manier zorgen we ervoor dat de Lumen-leerlijn goed aansluit op onze reguliere afdeling. Na de startfase (2 jaar voor vmbo-t en 3 jaar voor havo/vwo) gaat de leerling verder in de voorexamenfase van onze reguliere afdeling.

Voor wie is Lumen? 

Lumen is er voor alle leerlingen. Het kan zijn dat je voor Lumen kiest, omdat je de manier van leren gewend bent vanuit de basisschool en het fijn vindt om dat voort te zetten op de middelbare school. Het kan ook zijn dat je voor Lumen kiest, omdat je het juist niet zo gewend bent, maar het wel graag wil leren. Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om zelfstandig met leerdoelen aan de slag te gaan of om te plannen, dan is Lumen misschien wel juist de uitdaging die je nodig hebt! Wat we wel erg belangrijk vinden is dat je je open kan en durft te stellen om te leren en dat je de hulp die we je bieden ook aan kunt nemen.

Aanmelden

Aanmelden is net als bij de reguliere route mogelijk via het aanmeldformulier. Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor een intakegesprek, waarin wij jou beter leren kennen. Tijdens de kennismakingsmiddag in juni leer je de Lumengroep en je coach kennen.

We gaan ervan uit dat je een goede inschatting hebt kunnen maken of Lumen bij je past. Je maakt deze keuze dus eigenlijk voor je hele onderbouw. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat we er samen achter komen dat jij het erg lastig vindt je draai te vinden in Lumen. We gaan dan samen kijken welke begeleiding we je in Lumen kunnen bieden zodat je toch het gevoel krijgt op je plek bent. Het belangrijkste vinden wij namelijk dat jij je fijn voelt op school. Als dat, zelfs na alles wat we extra hebben gedaan, toch niet genoeg blijkt, dan gaan we uiteraard met jou en je ouders op zoek naar welke oplossing dan het beste voor jou is.

Bevorderingsnorm

Voor de bevorderingsnorm van Lumen, klik op de button: