Nathan: “Ik houd ervan om de dingen zelf te plannen, bij Lumen kan dat.”
Lumen
Wat is dat nou precies, Lumen? Word jij enthousiast van onderstaande punten:
Wat is dat nou precies, Lumen? Word jij enthousiast van onderstaande punten:
Zelf de regie over je lesrooster
Ruimte om te leren wat jij interessant vindt
Je kwaliteiten ontdekken
Zelf meedenken over hoe je iets leert
Geïnspireerd worden
Op een creatieve manier aantonen wat je geleerd hebt
Dat is Lumen. Bij Lumen stel je zelf je rooster samen en heb je de tijd en ruimte om te leren wat jij graag wilt. In Lumen heb je alle vakken die we ook in het reguliere onderwijs aanbieden, behalve Onderzoek & Ontwerp. Dit vak is terug te vinden in de persoonlijke en maatschappelijke leerdoelen die we binnen Lumen kennen. Je einddoel is hetzelfde: je diploma halen. Op de route daar naartoe heb je meer ruimte om persoonlijke keuzes te maken, in een wisselend programma.
We beginnen maandag t/m donderdag met een dagstart. Je doet dit in je vaste coachgroep. Elke groep heeft twee vaste coaches. In de groep zitten drie leerjaren van drie niveaus door elkaar (klas 1, 2 en 3 van vmbo-theoretisch, havo en vwo). Leerlingen werken samen en leren van en met elkaar.
Hoe ervaren leerlingen Lumen? Check de zelfgemaakte strip van Minke door op de button te klikken en door te swipen:
Elke leerling heeft een persoonlijke coach. Wij zoeken op basis van wat jij nodig hebt een coach die het beste bij jou past. Deze coach is de eerste contactpersoon voor jou en je ouders. Regelmatig spreek je deze coach over je voortgang in Lumen en hoe het met je gaat. Samen met je coach kijk je hoe je je leerdoelen kunt bepalen en kunt halen.
Een dag bestaat naast de dagstart uit vaklessen, zelfstandig werken en leren (ZWL) en inspiratielessen. De inspiratielessen zijn gericht op de actualiteiten en landelijke themaweken. Daarnaast doen we ideeën op voor persoonlijke en maatschappelijke leerdoelen. De inhoud van deze leerdoelen mag de leerling zelf kiezen. Ook besteden we aandacht aan sociale vaardigheden en leervaardigheden. Binnen Lumen kan je leerboeken gebruiken, maar we dagen je uit om ook andere bronnen te bestuderen. Het leerboek is maar één van de vele bronnen die er zijn.
Wij werken met drie soorten leerdoelen:
Persoonlijke leerdoelen: wat je zelf wilt leren
Maatschappelijke leerdoelen: wat je kunt doen voor anderen
Basisleerdoelen: gekoppeld aan schoolvakken
De vakdocenten hebben de verplichte leerdoelen opgedeeld in de drie niveaus. Dit betekent dat zij jou gaan uitdagen op jouw instapniveau, het advies van de basisschool. Als je een vak op vwo-niveau beheerst, terwijl je met een vmbo-theoretisch advies binnen bent gekomen, kun je bij Lumen het vak wel gewoon op vwo-niveau volgen.
De leerdoelen worden, anders dan in onze reguliere afdeling, niet beoordeeld met een cijfer, maar met goed, voldoende, matig of onvoldoende. Bij de persoonlijke en maatschappelijke leerdoelen kiezen de leerlingen zelf wat, hoe en wanneer er geleerd wordt. Bij de basisleerdoelen heeft de docent beschreven wat de leerdoelen zijn en kan de leerling vaak (maar niet altijd) kiezen voor het hoe en wanneer.
Een schooljaar bestaat uit drie periodes, waarbij elke periode voor elk vak (inclusief de persoonlijke en maatschappelijke leerdoelen) een minimaal aantal leerdoelen aangetoond moet worden. Aan het einde van periode 3 neemt het docententeam een besluit over de voortgang van de leerling, op basis van de bevorderingsnorm (te vinden bij downloads). Op deze manier zorgen we ervoor dat de Lumen-leerlijn goed aansluit op onze reguliere afdeling.
Na de startfase (2 jaar voor vmbo-t en 3 jaar voor havo/vwo) gaat de leerling verder in de voorexamenfase bij onze reguliere afdeling, waarbij de leerling de mogelijkheid heeft om de manier van werken die de leerling in Lumen geleerd heeft voort te zetten. Dit gebeurt in de vorm van een persoonlijk rooster.
Lumen is er voor alle leerlingen. Het kan zijn dat je voor Lumen kiest, omdat je de manier van leren gewend bent vanuit de basisschool en het fijn vindt om dat voort te zetten op de middelbare school. Het kan ook zijn dat je voor Lumen kiest, omdat je het juist niet zo gewend bent, maar het wel graag wil leren. Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om zelfstandig met leerdoelen aan de slag te gaan of om te plannen, dan is Lumen misschien wel de uitdaging die je nodig hebt! Wat we wel erg belangrijk vinden is dat je je open kunt en durft te stellen om te leren en dat je de hulp die we je bieden ook aan kunt nemen.
Aanmelden is net als bij de reguliere route mogelijk via het aanmeldformulier. Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek, waarin wij jou beter leren kennen. Tijdens de kennismakingsmiddag in juni leer je de Lumengroep en je coach kennen.
We gaan ervan uit dat je een goede inschatting hebt kunnen maken of Lumen bij je past. Je maakt deze keuze dus eigenlijk voor je hele onderbouwperiode. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat we er samen achter komen dat jij het erg lastig vindt je draai te vinden in Lumen. We gaan dan samen kijken welke begeleiding we je in Lumen kunnen bieden, zodat je toch hier kunt wennen. Het belangrijkste vinden wij namelijk dat jij je fijn voelt op school. Als de extra begeleiding toch niet leidt naar het gewenste resultaat, dan gaan we uiteraard met jou en je ouders op zoek naar welke oplossing dan het beste voor jou is.
Nathan: “Ik houd ervan om de dingen zelf te plannen, bij Lumen kan dat.”