waarom dit “vmbo, maar dan anders”?

Bij Onderweg gaat het om leren met plezier. Leren lukt beter als je geboeid bent. Als je iets nuttig of interessant vindt, wil je er ook meer over weten. Dat brengt vanzelf motivatie met zich mee. Bij Onderweg wordt vragen stellen en nieuwsgierig zijn gestimuleerd. Er is ruimte voor het ontplooien van talenten via een eigen ontdekkingsreis. Bij Onderweg groeit je zelfvertrouwen en durf je te laten zien wat je kunt. Ook leer je bij Onderweg dat als je iets wilt, je zelf iets moet gaan ondernemen. Een plan maken, de stappen zetten, durven experimenteren en ervaren.

Waar je later dan ook terecht komt; je kan er, samen met anderen, je plek van maken.

Ontstaan van onderweg

Het Citadel College is een goede school, met goede resultaten en tevreden ouders en leerlingen. Toch knaagde er iets bij de docenten. Docenten gaan graag samen met individuele leerlingen op zoek naar wat de leerling echt wil en hoe hij/zij het beste uit zichzelf kan halen. In een klassikaal systeem is er vaak weinig ruimte voor het op maat begeleiden van een leerling.

Deze docenten zien dat de samenleving snel verandert en dat je zult moeten leren flexibel met die veranderingen om te gaan. En daar hoort ook nog eens een leven lang leren bij. Dat lukt toch het beste als een kind zelf aan het roer staat en leert keuzes te maken die bij hem of haar passen?

Zo ontstond de gedachte aan een vernieuwing van het VMBO.

Lees meer over Onderweg